Spindle Motorlar, 200 devir ile 90,000 devir arasında çalışan bir motor türüdür. Bu sebeple rulman yapıları diğer tüm motor türlerine göre daha hassas ve daha çok yük ağırlıklıdır. Motorun rulman bakımı ve onarımı özel düzeneklere sokulup rulman yataklarının gerekli bakımları yapıldıktan sonra yeni takılacak olan rulmanlar titizlikle özel kalıplara pres altında yerine takılır. Tüm bunlar yapılırken rulmanlar üzerinde kesinlikle çekiç ve balyoz gibi zorlamaya dayalı bir sökme veya takma işlemi uygulanmaz. EGE SERVO ya gelen spindle motor üzerinde tüm bu uygulamalar yapıldıktan sonra rulman ve rotor balansı alınır ve rotor yerine takılmaya hazır duruma gelir. Bunlar yapılırken ortamdaki toz bile etkilemektedir.
Motorun sargıları gözle görülecek kadar kopuk ya da yanlış bir durumda değilse sargıların indüktansları ölçülür ve hesaplanır. Sargılar arasında izolasyon testi yapılarak sorunlu sargı varsa motora yeniden sarım işlemi yapılır. Daha sonrasında verniklenerek fırınlama yapılır. Tüm bu işlemlerin ardından elektriksel testlere tabi tutulur. EGE SERVO ya özel testlerden geçtikten sonra stator toplamaya hazır duruma gelir.
Spindle’ın sensör ve okuyucu arızaları genellikle basit hatalar sonucu ortaya çıkan hata türüdür. Bu hataya sebep olan etmenler yağlanmadan, kir birikmesinden ve pastan dolayı kaynaklanan hatalardır. Okuyucu arızaları ise bakım yapan kişilerin bakım yaptığı sırada hassas olan elektronik sensörlerin zarar görmesi veya hassas ayarlarının bozulmasından kaynaklanmaktadır. Gerekli işlemlerden geçtikten sonra hassas okuyucu ayarları yapılır ve sistem hazır hele getirilir. EGE SERVO bünyesinde, uzun yıllara dayanan tecrübemizle, marka ve tür gözetmeksizin her çeşit spindle motor tamiri yapılmaktadır.
Spindle Motor Sürücü Tamiri
Spindle motorların sürücüleride servo motor sürücüleri gibi hassas kontrol ve dikkatli işlemlerden geçer.
Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren firmamız birçok markanın tamirini de yapabilmektedir.